Smeedijzeren barkrukken (en stoelen).

Die goede oude, stevige smeedijzeren barkrukken. We hebben er allemaal wel een herinnering aan. Misschien is het in de moderne tijd mogelijk om een stukje nostalgie in huis te halen en te combineren met het interieur?

Er is inderdaad goed nieuws: want smeedijzeren stoelen en barkrukken in het bijzonder zijn zeer goed te integreren in vele types van interieuren. Indien deze zeer goed past, dan kan je spreken van een ‘fashion statement’. Smeedijzeren krukken zijn beschikbaar in vele stijlen en vormen. Je hebt dus een brede waaier aan mogelijkheden om uit te kiezen.

Een ideaal decor creƫren.

Omdat met smeedijzer diverse stijlen kunnen gemaakt worden is het zeker mogelijk om iets passends te vinden. Je kan gaan van een gotische stijl tot een meer hedendaagse stijl.
Je kan ook kiezen uit het soort stoel dat je kiest: smeedijzeren barstoelen kunnen met een ijzeren rugleuning voorkomen, maar ze kunnen ook compleet uit smeedijzer bestaan (dus ook inclusief de poten). Eventueel kunnen de stoelen ook gecombineerd worden met houten poten. Het gaat er hem om dat je een stijl moet kiezen die bij je past, met een bestaand interieur kan gecombineerd worden en wat je zelf gewoon mooi vind of hoe je behoefte is (praktisch nut tegenover estetisch nut).

Veelzijdige en handige barkrukken.

Sommige smeedijzeren barkrukken kunnen zelfs opgevouwen worden, zodat ze makkelijk uit de weg kunnen geplaatst worden. Bepaalde andere barkrukken zijn specifiek ontworpen om in een bepaalde ruimte te komen: denk bijvoorbeeld maar aan een barkruk in de keuken.

Het grote voordeel van smeedijzer is de duurzaamheid. Dit is ook het geval als het gaat om smeedijzeren barkrukken. Ze zijn in staat om veel gewicht te dragen en zullen veel langer meegaan.
Een smeedijzeren stoel onderhouden is ook gemakkelijk: afvegen met een vochtige doek (met of zonder een zachte zeep) en dan kan je alweer een jaar verder. De stoelbekleding dien je natuurlijk ook wel te onderhouden: lederen of vinyl bekleding blijven soepel door ze maandelijks te behandelen met een nertsolie.

smeedijzeren barkrukken

Smeedijzeren barkrukken

Tip, bescherming van de ondergrond: De ondergrond kan mogelijks sneller beschadigd raken dan de stoel zelf. Als je de vloer wilt beschermen, dan kan je dit doen door een bescherming aan te brengen aan de poten van de stoel of door een vlakken bodem te voorzien in de holle barkruk poten. Op die manier worden tegelijk de benen als de ondergrond beter beschermd.

Waar plaats je zulke barkrukken?

Smeedijzeren barkrukken zijn groter dan gewone stoelen, daarom komen niet zo vaak voor in de eetkamer omdat ze meer geschikt zijn om aan een bar te worden geplaatst. In de woning komen ze dan ook het meest voor aan een hogere ontbijttafel die meestal in de keuken staat. Dit is zeer populair in Amerika.
Mensen die absoluut fan zijn van smeedijzeren barkrukken kunnen gerust hun keuken ook op die manier inrichten door een hogere tafel in de keuken te voorzien.

Smeedijzeren barkrukken buitenshuis en onderhoud.

Wil je smeedijzeren barstoelen buiten gebruiken, op het terras bijvoorbeeld, dan moet je best wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen om te duurzaamheid te behouden. Bekijk onze tips voor het onderhoud van een smeedijzeren stoel:

  • Spuit een stof beschermer op de zitkussen, ook deze met een waterafstotende bekleding. Deze beschermer zal helpen tegen vlekken van bijvoorbeeld wijn, maar ook tegen de regen.
  • Stof alles eens goed af en wrijf vervolgens de smeedijzeren delen in met een laag van een auto-wax. Werk het af door het grondig te polijsten.
  • Bescherm de smeedijzeren stoelen door er een doek over te plaatsen. Zorg er voor dat ze eindigen op enkele centimeters van de grond. Op die manier hebben de stoelen bescherming tegen de vochtigheid.
  • Roest kan wel eens voorkomen, en dit dien je dan ook de behandelen. Verwijder de roesplekken voorzichting met een fijne staalwol. Verf de kale plekken dan opnieuw met roestwerende verf.
  • De meest gevoelige plek van een smeedijzeren stoel zijn de voetsteunen. Er kunnen krassen opkomen na frequent gebruik. Deze krassen kunnen net zoals roest behandeld worden door ze eerst lichtjes te schuren en vervolgens metaalbeschermende verf aan te brengen. Breng meerdere lagen aan om terugkerende schade te voorkomen.

Ideaal moment voor de barkrukken te gebruik zijn ook informele etentjes of bijeenkomsten. Dit ‘Lounge’-gebeuren vind dan ook meestal plaats tussen vrienden aan de bar of in de tuin of keuken. Het voordeel is natuurlijk dat smeedijzeren barkrukken heel stevig zijn: als een feestje iets te wild wordt is de kans klein dat er iets aan de stoel gebeurd.

smeedijzeren stoel

Smeedijzeren stoel

Een smeedijzeren barkruk is een ideale vintage toevoeging aan je woning. Je kan ze op diverse vintage webshops terugvinden, of je kan terecht bij een ambachtelijke smid die er een waar kunstwerk kan van maken.
Tip: Als je een smeedijzeren barkruk of stoel koopt, dan kan het zijn dat je de verf een beetje moet opfleuren, dit kan gebeuren door ze te ‘verven met een beetje zand’ of door deze eens goed op te kuisen.

Horeca uitbaters: een smeedijzeren barstoel is ideaal om aan de toog te plaatsen: Hoge duurzaamheid van het materiaal, zeer veelzijdig en het heeft weinig onderhoud nodig. Hou het dus zeker in het achterhoofd als je beslist om een restyling van je restaurant of andere horeca aangelegenheid door te voeren.

Afbeeldingen smeedijzeren stoelen

Doe snel je inspiratie op door onderstaande afbeeldingen van smeedijzeren barstoelen te bekijken.

24
Sep 2012
POSTED BY
POSTED IN producten
DISCUSSION 0 Comments

Comments are closed.