Smeedijzeren deuren.

Hoe kan je de buitenkant van je woning nog meer klasse en uitstraling geven? Inderdaad: door een smeedijzeren deur te plaatsen.
Het is eenvoudig, stevig en een zeer efficiƫnte methode om toch je huis dat beetje extra verfijning mee te geven.

De hamvraag is nu: Wanneer vervang je je deuren door een smeedijzeren exemplaar en welke deuren past het beste bij mijn woning? Daar gaan we dieper op in.

Alvorens de aanschaf

Voor je lukraak een smeedijzeren deur gaat aanschaffen moet je toch een idee hebben wat de reden is om deze keuze te maken. Met andere woorden: waarvoor wil je een smeedijzeren deur aanschaffen? Dit kan invloed hebben op het type deur want ze kunnen verschillende functies vervullen (meer klasse en uitstraling, maar ook een betere beveiliging).

Het grootste verschil zal liggen in de grootte en het totale gewicht van de deur. Het zijn twee elementen die dicht bij elkaar liggen: de grootte van de deur zal in grote mate ook het gewicht bepalen. Daarnaast zijn het ook deze twee elementen waarvan je de voordelen met de nadelen moet afwegen.

Grote smeedijzeren deuren bieden veel meer zekerheid en veiligheid. Dit gaat ten koste van het gewicht en de flexibiliteit doordat ze minder goed gaan bewegen. Je moet er zeker van zijn dat het gewicht kan gedragen worden. Er is dus een basis nodig. De steunkolommen moeten sterk genoeg zijn om het gewicht van de smeedijzeren deur te kunnen dragen.
Het is belangrijk om een goed draagvlak te hebben om er voor te zorgen dat ze niet zomaar kunnen loskomen. Dit geldt ook voor brede deuren, zelfs indien deze klein in lengte.

Het is ook mogelijk om een smeedijzeren binnendeur te plaatsen. Dit heeft meestal het voordeel dat er ook wordt gewerkt met een combinatie van glas, waardoor de ruimte optisch vergroot kan worden. Smeedijzeren ramen hebben hetzelfde effect.

smeedijzeren deur

smeedijzeren voordeur

Smeedijzer of toch iets anders?

Eens je hebt vastgesteld wat het nut is van de deur, kan je je gaan focussen op andere zaken zoals jouw budget ,eventueel een ander materiaal indien een smeedijzeren deur boven je budget zou liggen en de eventuele aanpassingen die je verder nog wilt of moet verrichten. Wat betreft zekerheid, sterkte, veiligheid en betrouwbaarheid zit je echter wel goed met een smeedijzeren deur.

Keuze uit verschillende vormen.

smeedijzeren voordeur

Voordeur

Je kan verschillende vormen kiezen. Deze met regelmatige vormen zijn de meeste voorkomende, zoals bijvoorbeeld verticale staven. Er zijn echter heel veel variaties mogelijk, zoals afgeronde vormen en soortgelijke creaties.
De vorm die je kiest moet aansluiten bij je persoonlijke voorkeur. Dit kan je samen met een smid bepalen. Wat budget betreft dien je er ook rekening mee te houden dat een moeilijke constructie ook wel wat duurder zal uitkomen dan smeedijzeren deuren met meer simpele vormen.

Jouw huis zal in ieder geval wel een extra vleugje van verfijning meekrijgen. Hecht je waarde aan de estethische schoonheid van levenloze voorwerpen, zoals inrichting en meubilair? Dan zal je deze deuren zeker aantrekkelijk vinden.

Het onderhoud van een smeedijzeren deur.

Smeedijzer kan gelukkig wel tegen een stootje. Vandaar ook dat het een betrouwbaar product is dat ideaal kan dienen om de buitenkant van de woning op te fleuren. Het onderhoud is zeker geen ingewikkeld proces:
Meestal heb je voldoende met een simpele tuinslang, een zacht schoonmaakmiddel, enkele stukjes schuurpapier en een primer. Was de smeedijzeren deur af met een beetje zeep, maar vergeet nadien niet om deze goed af te spoelen. Vind je toch ergens een beginnende roestplek, onderneem dan zeker actie door het af te schuren met het schuurpapier en nadien de kale plek met de primer te behandelen.

Vind inspiratie op deze foto’s:

13
Aug 2012
POSTED BY
POSTED IN producten
DISCUSSION 0 Comments

Comments are closed.