Smeedijzeren kandelaars

Smeedijzeren kandelaars komen in alle maten en gewichten. Ze zijn in principe ook makkelijk te vinden. Begin je zoektocht maar eens online, je zal onmiddellijk zien hoeveel mensen op tweedehands-websites hun kandelaars willen verkopen of weggeven. Kleine tip: Bekijk ook veilingen, daar vind je vaak de leukste deals, bijvoorbeeld op: Jorisco.

Een smeedijzeren kaarsenhouder onderhouden

Smeedijzeren kandelaar

Smeedijzeren kandelaar


Zorg dragen voor een smeedijzeren kandelaar … het kan soms een beetje tijd in beslag nemen. Maar ze gaan ongelofelijk lang mee, en daar heb je veel plezier aan. Niets is echter zo vervelend als roest of als de kaarsen beginnen af te vallen. Verzorg ze dus regelmatig en je hebt er eindeloos plezier aan.

Schuurborstel en schuurpapier? Helemaal niet! Dit zal zorgen voor onnodige krassen en beschadiging van de smeedijzeren materialen. Wat je nodig hebt, is een chemische roestbestrijder. In principe kan je dit makkelijk vinden in een goede doe-het-zelf zaak. Enkele merken:

  • FERTAN® (aanrader)
  • CRC Rostflash roestoplosser
  • Brunox
  • Hammerite

Met zulke producten moet je wel voorzichtig zijn. Deze middelen zijn zeer bijtend en gebruik je altijd met de nodige bescherming: draag rubberen handschoenen om uw handen te beschermen, houdt kinderen weg van deze producten en werk steeds in een goed geventileerde ruimte.
Als het product zijn werk heeft gedaan, en het roet weg is, dan moet je het nog eens goed afvegen met een vochtige doek en vervolgens kan je ook de kandelaar herschildere mocht dit nodig zijn.

Organische roestbestrijders hebben ook een beschermende functie om roest tegen te gaan. Dit is vooral belangrijk als je de kandelaars vaak buiten plaatst.

Smeedijzer is duurzaam.

Smeedijzeren kaarsenhouder: muurdecoratie

Smeedijzeren kaarsenhouder: muurdecoratie

Een smeedijzeren kandelaar is zeer duurzaam en kan decoratief zowel binnen als buiten gebruikt worden. Buitenshuis kunnen ze makkelijk aan alle weerelementen weerstaan, maar je moet wel een oogje in het zeil houden en er op letten dat er zicht geen roestvlekken vormen.

Als je kaarsenhouders constant buiten staan, is het aan te raden om toch eenmaal per jaar een organische roestoplosser te gebruiken als bescherming. Zijn je kandelaars echter roestvrij, dan kan je ze gewoon schoonmaken met een vochtige doek en milde zeep.
Tip: Je kan de kandelaars ook schilderen met een roestwerende verf (bijvoorbeeld Hammerite of Seton).

Vormen.

Net zoals alle andere smeedijzeren producten, heb je ook een ruime keuze aan vormen waaruit je kan kiezen. Soms kijk je naar een smeedijzeren kandelaar en vind je dat deze er eigenlijk simpel uitziet, maar als je goed kijkt, dan zie je pas hoeveel werk een smid heeft gehad aan zo’n kandelaar. Een kandelaar met meerdere armen is vaak al dagen werk.
Heel bijzonder is een smeedijzeren kandelaar met meerdere armen en vele krullen. Doe gerust inspiratie op in onderstaande voorbeelden.

Voorbeelden smeedijzeren kandelaars:

06
Sep 2012
POSTED BY
POSTED IN producten
DISCUSSION 0 Comments

Comments are closed.