Smeedijzeren poorten en omheiningen

Smeedijzeren poorten zijn erg in trek. Dat is terecht: in tegenstelling tot de vele traditionele houten poorten en hekkens, verbeterd een smeedijzeren hekken of poort de beveiliging van uw woning enorm.
Daar komt nog eens bij dat smeedijzer veel makkelijker onze barre weersomstandigheden aankan: ze rotten niet en zullen minder snel schade oplopen. Enig onderhoud is misschien wel nodig, zeker voor de scharnieren, maar als deze goed onderhouden blijven, dan zullen de scharnieren altijd perfect blijven werken.

Een smeedijzeren poort verbetert de beveiliging, het vormt als het ware een eerste lijn van verdediging tegen indringers of anderen die schade willen toebrengen.

Andere belangrijke elementen van een smeedijzeren poort.

Beveiliging is niet het enige voordeel dat je hebt van een smeedijzeren poort. Het kan ook uit estetisch oogpunt een meerwaarde vormen aan je eigendom. Je voelt je welkom elke keer je thuis komt en langs de poort passeert, het geeft je huis immers de rustieke warmte die ze waarschijnlijk zeker verdient.

Voordelen en toepassingen van een smeedijzeren poort.

smeedijzeren omheining

smeedijzeren omheining

Je kan zeer bewust, bijvoorbeeld bij een renovatie, kiezen voor een smeedijzeren poort. Een volledige omheining in het stevige smeedijzer kan best indrukwekkend overkomen. Daarbij is het ook mogelijk om met een professioneel vakmanschap een design te produceren om je afsluiting of poort uniek te maken. Zo kan je best besluiten dat veiligheid niet alleen de reden is waarom smeedijzeren poorten en hekkens de dag van vandaag vaak voorkomen, ook het estetische oogpunt speelt hierin een grote rol. Poorten heb je in alle maten en gewichten: traditionele of moderne stijl zijn beiden mogelijk.

Redenen om voor een smeedijzeren poort te kiezen:

  • Verbeteren van de beveiliging (extra gevoel van veiligheid);
  • Uit estetisch oogpunt om uw huis een meerwaarde te geven;
  • Om een stevige en duidelijke afscheiding te hebben van uw domein.

Een mooie smeedijzeren poort of afsluiting.

Door middel van een smeedijzeren poort of afsluiting is het mogelijk om mooie visuele creaties te combineren met een sterke en stabiele constructie die vele jaren kan meegaan. Je kan ze ook gebruiken als een omheining voor de struiken om de overmatige begroeiing te beperken of beter te kunnen controleren.
Smeedijzeren poorten vormen zeker een absolute meerwaarde aan je gevel en uitzicht van je woning. Het is mogelijk om emblemen te laten maken die zowel op de gevel als in het motief van de smeedijzeren poort of hekken voorkomt. Op die manier vormt je poort een verlengstuk van je woning.

Optioneel:
Het hoeft zich niet alleen te beperken als poort of omheining, smeedijzer kan ook gebruikt worden om de oprit in de kijker te zetten. Voor sommige mensen geeft dit misschien een gesloten gevoel, maar met een beetje creativiteit kan dit zeker wel mooi ogen.

smeedijzeren omheining

Illustratie smeedijzeren omheining

Beveiliging als belangrijkste reden.

Gezien het gebrek aan motieven bij vele smeedijzeren poorten is het zeker aanneembaar de veiligheid een van de belangrijkste redenen zijn om voor een smeedijzeren poort te kiezen. Kijk gerust maar eens naar zoekertjes op het internet van vastgoedmakelaars: ze besteden vaak speciale aandacht aan de extra beveiligingsfunctie dat een smeedijzeren omheining of poort aan een woning kan bieden. Het is dus ook een financiële meerwaarde bij de verkoop van een woning.

Ook voor de garage en de inhoud in de garage is een poort in smeedijzer interessant. Het is dan wel gemak als deze ook vanop afstand bedient kan worden. Dit is perfect mogelijk!
Smeedijzeren poorten kunnen perfect zodanig geïnstalleerd worden dat ze openen en sluiten via een afstandsbediening. Er worden dan ook sensors geïnstalleerd zodat de poort niet sluit als er een object (bijvoorbeeld je auto) in de weg staat.

Een smeedijzeren poort of hek kiezen.

Wanneer je een keuze maakt dan moet je stap voor stap te werk gaan. Kies exact wat je nodig hebt (volledig omheining, enkel een poort, …) en hoe deze bevestigd moet worden (bijvoorbeeld een poort aan een stenen pilaren laten bevestigen). Wanneer je een idee hebt wat je nodig hebt, dan kan je gerust een professional aanspreken zodat die een bepaald ontwerp kan voorstellen aan de hand van het budget dat je er aan wilt besteden. Zorg er zeker ook voor dat je een idee hebt welke motieven je wilt, al kan het natuurlijk ook zijn dat je tevreden bent met een normale uitvoering van verticale buizen.

Een vakman zal je wellicht ook vragen of het een automatisch systeem moet zijn of een poort dat je handmatig zal bedienen. Het is natuurlijk wel logisch dat een automatisch systeem je budget sneller zal opgebruiken: er worden sensors geïnstalleerd, er wordt beveiliging voorzien zodat de poort zich enkel kan openen na het invoeren van een code en misschien moeten er ook nog elektriciteitsleidingen voorzien worden.

Onderhoud van een smeedijzeren poort.

Net zoals alle andere materialen die worden blootgesteld aan de weersomstandigheden, hebben ook smeedijzeren omheiningen en poorten hun onderhoud nodig. Je doet er goed aan om deze maandelijks zachtjes te schrobben met warm water en een beetje afwasmiddel. Dit zorgt er voor dat al het stof en andere vuilresten worden opgekuist.
Tip: Er bestaan ook modellen met ingebouwd boenwas!

Roest zal zich in principe niet snel vormen, maar je doet er goed aan om regelmatig de poort of het hekken te onderzoeken op een vroege vorming van roest. Mocht je zien dat er zich roest begint te vormen, dan moet je de verroeste delen verwijderen met schuurpapier met een fijne korrel en vervolgens even met een stalen schuursponsje over het open oppervlak te wrijven. Tenslotte moet je deze plek behandelen met een geschikt midden om nieuw roest te voorkomen.

03
Aug 2012
POSTED BY
POSTED IN producten
DISCUSSION 0 Comments

Comments are closed.